Als je samen kinderen hebt ben je verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Dit houdt ook een financiële verplichting in. Als je kinderen hebt en je gaat uit elkaar, blijft de financiële verantwoordelijkheid voor het bijdragen aan deze kosten bestaan. Kinderalimentatie houdt in dat de niet-verzorgende ouder aan de andere ouder – die de meeste dagelijkse zorg heeft voor de kinderen – een bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen betaalt.
Wie moet kinderalimentatie betalen?
- Gehuwden en partners die een geregistreerd partnerschap hebben, met kinderen
- Partners die samenwonen en kinderen hebben
- Partners die niet samenwonen en kinderen hebben
Tot welke leeftijd is de verplichting tot kinderalimentatie?
Kinderalimentatie loopt door tot de leeftijd van 21 jaar. Tot 18 jaar betaal je de kinderalimentatie aan de ouder bij wie het kind woont en vanaf 18 jaar betaal je de alimentatie aan het kind zelf, tenzij het kind nog bij de ouder woont die de alimentatie ontvangt.
Hoe wordt de kinderalimentatie berekend?
Bij het berekenen van de kinderalimentatie wordt enerzijds gekeken naar het inkomen dat jullie als ouders verdienden op het moment dat jullie nog samen waren. Dit inkomen (ook wel het netto besteedbaar inkomen genoemd) wordt gebruikt om de behoefte van het kind of kinderen te bepalen. Naast de behoefte wordt de draagkracht berekend. De draagkracht ziet op wat de ouder die de alimentatie moet betalen, kan betalen.
Behoefte van het kind of de kinderen
Voor de bepaling van de behoefte van het kind of kinderen wordt gekeken naar het netto besteedbaar gezinsinkomen van jullie op het moment dat jullie samen waren (houdt onder andere in: inkomen uit loondienst, uitkeringen, inkomen/winst uit onderneming, vakantiegeld, bonussen etc).
De behoefte van een kind of kinderen betekent niets anders dan wat het kind of de kinderen nodig hebben, in financieel opzicht, en gewend zijn op basis van het inkomen dat jullie als ouders samen hadden.
Draagkracht van de ouders
Als de behoefte van het kind of de kinderen berekend is, wordt gekeken hoeveel je als ouders kan bijdragen in deze behoefte. Dit wordt de draagkracht genoemd. Wat kan je als ouder financieel bijdragen aan de behoefte van je kind of kinderen. Hiervoor wordt gekeken naar jullie inkomen afzonderlijk en er worden een aantal kosten in mindering gebracht (zoals bijvoorbeeld een percentage aan woonlasten). Bij het inkomen van de ouder die de kinderalimentatie ontvangt, zal een bedrag worden opgeteld die de ouder ontvangt van de belastingdienst (de zogenaamde alleenstaande ouderkop). Op basis van deze gegevens wordt de draagkracht bepaald.
Betaal ik minder alimentatie als ik deels voor de kinderen zorg?
Als je als ouder die de alimentatie betaalt ook de zorg hebt voor je kinderen, kan je in aanmerking komen voor een zogenaamde zorgkorting. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn dat je kinderen een dag of meerdere dag(delen)en per week bij jou zijn. In dat geval is het mogelijk rekening te houden met een percentage aan zorgkosten die je als ouder maakt. Hoe meer de zorg gelijkelijk verdeeld is hoe hoger de zorgkosten die je maakt voor je kinderen en daardoor in mindering kunnen worden gebracht op de te betalen alimentatie. Als vuistregel worden de zorgkosten uitgedrukt in een percentage van de behoefte, hetgeen de volgende zorgkorting oplevert:
- 5% bij gedeelde zorg gedurende minder dan 1 dag per week
- 15% bij gedeelde zorg op gemiddeld 1 dag per week
- 25% bij gedeelde zorg op gemiddeld 2 dagen per week
- 35% bij gedeelde zorg op gemiddeld 3 dagen per week
Waarom moet ik kinderalimentatie betalen?
Kinderalimentatie is niets anders dan de kinderen financieel onderhouden, wat jullie ook al deden tijdens het samen zijn. Kinderen kosten geld en dat begint al voordat ze geboren zijn. Er worden kosten gemaakt voor voeding, kleding, opvang, school, sporten etc. Als je nog samen bent, regelt dit zich vanzelf. Als je uit elkaar gaat, lopen die kosten gewoon door. Die kosten worden, bij het uit elkaar gaan, meer zichtbaar omdat je hier een bedrag aan koppelt. Dit betekent dat je verantwoordelijkheid om de kinderen financieel te onderhouden doorloopt totdat de kinderen 21 jaar zijn. Het enige verschil is dat je het nu als een bedrag aan de ouder overmaakt bij wie de kinderen wonen.
Kan ik ook iets anders afspreken/ rekenen of zelf een bedrag afspreken?
Jullie hebben als ouders de ruimte om zelf afspraken te maken over de kinderalimentatie. Als jullie er zelf niet uitkomen, dan is het mogelijk om een berekening te laten maken. De rechter zal dit altijd doen, als jullie er zelf niet uitkomen.
In mijn praktijk wordt in 90% van de zaken niet gerekend omdat ouders er zelf uitkomen. Op het moment dat je als ouders de kern te pakken hebt, maak je moeiteloos financiële afspraken over de kinderen. In een mediationtraject gaat het namelijk niet alleen over de financiële bijdrage die je doet, maar gaat het over invulling geven aan je rol als ouder na de scheiding. De afspraken die jullie maken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Het vastleggen van afspraken in een ouderschapsplan is verplicht bij een scheiding met kinderen. In het ouderschapsplan staan afspraken over hoe jullie het ouderschap vorm zullen geven na de scheiding (over onder andere omgang, vakantieregeling, informatie over de kinderen en de kinderalimentatie). Indien afspraken in een ouderschapsplan worden gemaakt als onderdeel van een echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap, zullen deze in het ouderschapsplan worden opgenomen en op verzoek aan de beschikking worden gehecht.
Voor uitgebreide informatie over kinderalimentatie verwijs ik graag door naar de volgende link.