Familiemediation
Bij Familiemediation gaat het om conflicten binnen gezins- of familiesituaties. In elke familie komen conflicten voor. De meeste conflicten worden onderling uitgepraat en opgelost. Soms lukt het niet meer om er samen uit te komen, of is er simpelweg teveel aan voorafgegaan. Mogelijk zitten jullie vast in ingesleten patronen of standpunten. Mediation kan uitkomst bieden. Door het inzetten van Mediation wordt gekeken waar precies de pijn zit en waar beweging mogelijk is. Bij een familieconflict kan het gaan om onenigheid binnen een gezin, maar ook daarbuiten. Het bijzondere karakter aan familieconflicten is dat de band vaak blijft voortbestaan. Denk bijvoorbeeld aan relatie tussen ouders en kinderen, tussen broers en zussen, maar ook wanneer een relatie of huwelijk waaruit kinderen zijn ontstaan, wordt beëindigd. Dan is de relatie als partners weliswaar ten einde, maar delen jullie samen nog steeds het ouderschap en zal de relatie in een andere vorm verder gaan.
Het gezinssysteem
Speciale aandacht heeft het gezinssysteem waarin je als gezin gezamenlijk functioneert en waar ieder lid van het gezin een eigen plek en rol heeft. Zolang het systeem in balans is, is het een krachtig systeem en kan het wel tegen een stootje. Het probleem ontstaat wanneer zich een situatie voordoet waarbij het gezin niet meer in hetzelfde systeem kan functioneren. Een echtscheiding of beëindiging van een relatie is daar een goed voorbeeld van. Het gezinssysteem kan dan niet meer op de oude manier functioneren. Daarom is het belangrijk om je bij een scheiding ervan bewust te zijn dat het gezinssysteem zoals die eerder was weliswaar niet meer in die vorm kan worden voortgezet, maar dat het gezinssysteem wel altijd zal blijven bestaan omdat die binding er altijd blijft. Bij een scheiding is het heel belangrijk om met elkaar te kijken naar de gezinsstructuur die – vooral voor de kinderen – bij de nieuwe situatie past, zodat iedereen die deel uitmaakt van dat gezinssysteem ook goed functioneert in de nieuwe setting.
Scheiding en kinderen
In het geval van een scheiding waarbij kinderen betrokken zijn, is het raadzaam om niet lang te wachten met afspraken te maken over de kinderen. Bij een scheiding is het juridisch verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan staan afspraken over de kinderen, denk hierbij aan contact met beide ouders, verdeling zorgtaken en vakantie, maar ook waar de kinderen gaan wonen en kinderalimentatie. In mediation kan je als ouders samen afspraken maken over de zorg en onderhoud van jullie kinderen. Hoe eerder jullie hiermee beginnen hoe eerder er rust en duidelijkheid kan komen in een onrustige tijd, vooral voor de kinderen.
Betrokkenheid kinderen
In situaties waarin kinderen betrokken zijn, is het urgent dat er zo snel als mogelijk een oplossing wordt gevonden. Vanuit mijn expertise in het (echt)scheidingsrecht weet ik wat zo’n situatie vergt van ouders, zowel in hun rol als ex-partners als in hun rol als ouders. Tegelijkertijd weet ik ook wat kinderen nodig hebben om ervoor te zorgen dat de situatie niet te belastend wordt voor hen. Wacht in dat geval niet te lang met hulp zoeken, zorg dat het effect op de kinderen zo beperkt mogelijk blijft. Speciaal voor de gevallen, waarin kinderen betrokken zijn, houd ik ruimte in mijn agenda vrij, en is er daarom altijd op korte termijn een afspraak te maken.