In mijn praktijk hoor ik regelmatig de vraag: moet ik nou een advocaat of mediator in de arm nemen, wat is nu het verschil? In deze blog leg ik kort het verschil uit tussen een advocaat en een mediator. Het gaat niet om de vraag of je beter een mediator of een advocaat kan kiezen. Ik probeer hier een de verschillen helder uiteen te zetten, zodat jij op basis daarvan je keuze kan maken. Dat mensen zich afvragen wat nou het verschil is tussen een advocaat en een mediator is niet verwonderlijk, want er zijn ook overeenkomsten. Grootste overeenkomst is dat zowel de advocaat als de mediator jou of jullie kunnen begeleiden naar een oplossing bij een conflict waar jullie niet samen uitkomen.
Advocaat
Een advocaat behartigt jouw belangen en staat jou bij in een juridische procedure. Een advocaat kijkt vooral naar het juridisch kader en zorgt dat jouw belangen goed worden behartigd. Als de andere partij ook een advocaat heeft, kan voorafgaand aan het starten van een juridische procedure onderhandelingen plaatsvinden om samen tot een oplossing te komen.
De belangrijkste kenmerken van een advocaat:
- Behartigt alleen jouw belangen en niet die van de tegenpartij;
- Heeft kennis van het recht en is deskundig op dat gebied;
- Adviseert over de juridische aanpak;
- Procedeert in de rechtbank en stelt juridische documenten op.
Mediator
Een mediator is onafhankelijk en onderzoekt de mogelijkheid om de belangen van beide partijen te waarborgen. Dat zorgt dat er een aantal gesprekken plaatsvinden, gericht op een gezamenlijke oplossing. Onder begeleiding van de mediator voer jij zelf de onderhandelingen met de andere partij. Zo werk je samen aan een overeenkomst waarin alle zaken tussen jou en de andere partij geregeld worden. In de Mediation wordt wel actieve inzet gevraagd voor het samen naar een oplossing toewerken.
De belangrijkste kenmerken van een mediator:
- Handelt in het belang van jullie beide en is neutraal en onpartijdig;
- Begeleidt jullie naar het vinden van een oplossing van jullie conflict en bemiddelt;
- Het juridische kader is niet leidend en daardoor zijn meer oplossingen voor het conflict mogelijk;
- Is gericht op het proces om het conflict op te lossen en kijkt ook naar de toekomst.
Advocaat of mediator bij een scheiding?
Voor een scheiding waarbij kinderen betrokken zijn is een mediator mogelijk de eerste stap voor jou om weer in gesprek te gaan met je ex-partner en de vaak gespannen situatie weer enigszins te normaliseren, ook voor de kinderen. Dat geeft ruimte om samen de omgang met beide ouders te bespreken, tijdelijk of voor langere periode. Deze afspraken voor minderjarige kinderen leg je vast in een ouderschapsplan.
Als mediator is het mogelijk om naast de juridische kant ook te werken naar een oplossing, aan herstel en naar de toekomst te gaan kijken. Vandaar dat ook steeds vaker zaken vanuit de rechtbank verwezen worden naar een mediator om alsnog te kijken of een gezamenlijke oplossing mogelijk is. Als het jullie lukt om onder leiding van een mediator samen afspraken te maken, dan zal de rechter deze overnemen en vastleggen in een beschikking. Als het niet lukt, dan gaat de zaak terug bij de rechter en zal hij alsnog een beslissing nemen.
Als jullie er samen uit willen komen, kunnen jullie ook samen voor een advocaat kiezen. Deze advocaat is er dan voor jullie samen en zal de gesprekken met jullie voeren en de afspraken op papier zetten. Hij kan deze dan ook als een gemeenschappelijk verzoek indienen bij de rechtbank.