Mediation is een vorm van geschillenbeslechting, waarbij mensen die in conflict zijn onder leiding van een (onafhankelijke) derde, samen tot een oplossing willen komen. Mediation wordt toegepast bij heel veel soorten conflicten, denk hierbij aan conflicten op de werkvloer, tussen buren, een echtscheiding en nog vele andere situaties. Sinds kort wordt Mediation ook ingezet als middel in het strafrecht, waarbij een pleger (degene die een ander heeft benadeeld of beschadigd) en de ander (slachtoffer/benadeelde partij) onder leiding van de mediator(s) met elkaar in gesprek gaan.
Conflictsituatie oplossen
My Mediation biedt begeleiding in alle denkbare conflictrelaties. De relatie waarin het conflict speelt, is vaak blijvend. Denk hierbij aan het geval van familieverhoudingen. Soms is er een relatie tegen wil en dank, zoals tussen een verdachte en een slachtoffer. Soms maakt een eind van het conflict ook een einde aan een relatie (bijvoorbeeld bij einde dienstverband). En soms levert het einde van het conflict juist een nieuw begin op van een ander soort relatie, zoals het geval is wanneer ex-partners samen het ouderschap blijven delen. Het conflict binnen een relatie kan bovendien allerlei vormen aannemen: het kan bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar zijn, en worden geuit in lastig of onverklaarbaar gedrag, of ‘weggestopt’ zitten in pijnlijke gevoelens of gedachten.
Wat alle conflict-relaties echter gemeen hebben is dat er in de relatie een bepaalde dynamiek is (ontstaan), die het conflict in stand houdt. Die dynamiek zorgt ervoor dat de relatie als het ware telkens uit balans raakt en dat een mogelijke oplossing heel ver weg lijkt. Een belangrijke doel van My Mediation is daarom die dynamiek te doen veranderen. Hierdoor ontstaat ruimte voor andere mogelijkheden en oplossingen. Je gaat dan ervaren dat de oplossing van het conflict dichterbij is dan jij aanvankelijk dacht.
Vrijwilligheid
Een belangrijke waarde in de Mediation is de vrijwilligheid: de Mediation is vrijwillig en iedere betrokkene begint vrijwillig aan de gesprekken en mag ten alle tijde stoppen met de Mediation. Het is wel belangrijk dat de betrokkenen bereid zijn en zich ook inzetten om samen aan verbetering te werken.
Vertrouwelijkheid
Een tweede belangrijke waarde is de vertrouwelijkheid: de gesprekken in Mediation zijn vertrouwelijk. Dit betekent dat alle betrokkenen en de Mediator een geheimhouding hebben tegenover derden. Alle informatie die in de Mediation met elkaar gedeeld is niet mag worden gedeeld met een rechter of een arbiter.