Mediation bij een arbeidsconflict
Een groot deel van ons leven brengen wij werkend door. Waar je werkt, hoor je je veilig en vitaal te voelen. Als dit gebeurt, stroomt alles als vanzelf. Het werk verloopt soepel, de samenwerking met collega’s en leidinggevende is plezierig en alle taken gaan je moeiteloos af. Dat wordt anders als zich een situatie voordoet die dit verstoort. Dit kan van alles zijn, denk aan een conflict met een collega of leidinggevende, over het werk zelf, maar ook een verstoorde relatie als gevolg van geschonden integriteit of machtsmisbruik. Of wanneer er sprake is van langdurige fysieke of mentale gezondheidsklachten die effect hebben op het werk of juist door het werk worden gevormd of verergerd. In dit soort situaties kun je kiezen voor arbeidsmediation bij een MfN-registermediator, zoals My Mediation.
Arbeidsmediation gericht op oplossing
Bij iedere vorm van een conflict of verstoring op de werkvloer is het belangrijk dat daar in een vroeg stadium aandacht en (veilige) ruimte voor is. Het bespreekbaar maken van het conflict en de daaronder liggende zorgen en belangen boven tafel krijgen zorgt ervoor dat snel een oplossing komt voor de verstoorde arbeidsverhouding. Hiervoor is het belangrijk dat betrokkenen zich tijdens het gesprek veilig voelen en de ruimte krijgen om de belangen en mogelijkheden met elkaar te delen, zodat duidelijk wordt welke opties nog open staan. Op basis hiervan kan in mediation gericht gekeken worden naar de mogelijke oplossingen. De uitkomst van de arbeidsmediation kan zijn dat je met elkaar verder gaat, al dan niet met aanvullende afspraken, maar kan ook betekenen dat jullie tot de conclusie komen om uit elkaar te gaan en hier afspraken over maken.
Voor welke arbeidsconflicten is mediation geschikt?
Op alle momenten en voor allerlei conflictsituaties is mediation geschikt. Zoals bij ieder conflict gaat het ook bij conflicten in werkrelaties om menselijke emoties. Een conflict maakt zichtbaar dat er geen balans is, waar die wel zou moeten zijn. Vaak omdat er (op het eerste gezicht) tegengestelde belangen lijken te zijn. Het lijkt dan onmogelijk om het evenwicht te herstellen. Bij mediation komen de belangen vaak snel boven tafel en wordt duidelijk waar het werkelijk omgaat. Hierdoor ontstaat beweging bij betrokkenen en lukt het vaak een passende oplossing te vinden. Samen de balans te (her)vinden!
Het doel van een arbeidsmediation gesprek
Het doel van een mediationgesprek is om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om betrokkenen nader tot elkaar te brengen. Betrokkenen worden op een neutrale locatie uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens de arbeidsmediation wordt onderzocht waar de pijn zit en welke behoefte er over en weer is. My Mediation begeleidt jullie naar een oplossing die voor jullie beide passend en duurzaam is. Van jullie wordt verwacht dat je bereid bent het verleden te laten rusten en richting de toekomst te kijken. Hiervoor is het nodig dat jullie beiden geven en nemen, want zonder commitment is het niet mogelijk om tot een gezamenlijke oplossing te komen.
Soorten arbeidsconflicten
- een verstoorde samenwerking tussen collega’s;
- een moeizame verhouding tussen een (zieke) werknemer en werkgever;
- een beëindiging van het dienstverband;
- grensoverschrijdend, intimiderend of ontoelaatbaar gedrag van de ene collega jegens (een) andere collega(‘s);
- een vastgelopen samenwerking binnen een team.